vineri, 28 martie 2008

Un proiect ambitios !

Interviu cu Marian Mãroiu, presedintele Organizatiei Municipale PSD Giurgiu:


Din punct de vedere economic, municipiul Giurgiu este în comã. De 20 de ani, nimeni, dar absolut nimeni nu a miscat un deget pentru a face respiratie artificialã economiei giurgiuvene în colaps. Timp de 12 ani, primarul Iliescu a asistat impasibil la prãbusirea economicã a orasului, punând pavele, bãncuþe si construind supermarketuri pentru navetistii si pensionarii din Giurgiu. Niciun investitor de anvergurã (excluzând Shipyard ATG) nu s-a apropiat de Giurgiu, motivul fiind "lipsa gazelor naturale", marota care este aruncatã în media la fiecare declaratie de edilul sef. Desi municipiul Giurgiu se confruntã cu o ratã mare a somajului, desi muncitorii ne pleacã în strãinãtate sau fac naveta în Capitalã, primarul este preocupat pânã peste poate cu proiecte megalomane, nu de creare de locuri de muncã stabile, ci... imobiliare. Lipsesc cu desãvârsire proiectele care ar pune pe picioare economia orasului, un oras care riscã sã devinã al doilea Zimnicea...
Despre un astfel de proiect am stat de vorbã cu Marian Mãroiu, presedintele Organizatiei Municipale a PSD Giurgiu si candidatul social-democrat la functia de primar al municipiului...
Reporter: Am înteles cã aveti mai multe proiecte pentru dezvoltarea economicã a municipiului, pentru tineri, pentru asigurarea unui trai decent locuitorilor... Care este premisa de la care ati plecat în construirea acestor proiecte?
Marian Mãroiu: Trebuie sã vã mãrturisesc cã sunt un nostalgic al vremurilor în care orasul Giurgiu era un furnicar economic... În care nu ne plecau tinerii din oras în cãutare de locuri de muncã... Acesta este orasul în care am crescut si mã doare sã vãd cum, încet dar sigur, Giurgiu devine un târg prãfuit, un oras fantomã. Asadar, am plecat de la premiza cã pânã acum s-a pus carul înaintea boilor. Adicã s-au fãcut parcuri, s-au pus bãncute, supermagazine, însã, fãrã sã se ia în considerare faptul cã oamenii nu au locuri de muncã... De aceea, împreunã cu o echipã de specialisti am realizat mai multe proiecte pe care, cu ajutorul giurgiuvenilor, le vom pune în aplicare în urmãtorii patru ani.
Reporter: Este o perioadã în care suntem bombardati cu proiecte, care mai de care mai abracadabrant, cazinouri pe insule, cartiere rezidentiale, parcuri transfrontaliere... Cu ce veniti nou în întâmpinarea asteptãrilor cetãtenilor din oras?
Marian Mãroiu: Avem mai multe proiecte sustenabile, însã m-as opri la unul foarte important: relansarea economicã a orasului... Am comandat deja studiul de fezabilitate pentru realizarea unei zone industriale cu facilitãti pentru investitorii strãini si autohtoni, o zonã care va beneficia de utilitãti (apã canalizare pluvialã si menajerã, energie electricã, acces auto si CF. Suprafata acestei zone va fi de 50 de hectare, suficientã pentru crearea câtorva mii de locuri de muncã. Vreau sã precizez cã utilitãtile vor fi asigurate la marginea perimetrului, iar suprafata va fi concesionatã investitorilor pe o perioadã de 49 de ani sau va fi închiriatã, conform legilor în vigoare, pe o perioadã de 5 ani, dar numai în vederea realizãrii de activitãti productive.
Probabil cã o sã mã întrebati de forma juridicã a acestei suprafete... Tot ce pot sã vã spun în acest moment, este cã terenul apartine Primãriei, iar acesta se aflã în zona "B" din punct de vedere al mediului, iar din punct de vedere seismic se aflã în zona "D". Pentru realizarea facilitãtilor în zona de care vorbim, Primãria va executa unele lucrãri pentru asigurarea atractivitãtii si desfãsurarea în bune conditii a activitãtii economice: drumuri de racord, retele pentru utilitãti, etc... Toate aceste amãnunte sunt prevãzute în studiul de fezabilitate, iar lucrãrile pot demara chiar din acest an...
Scopul final al acestui proiect realist este acela de a revigora economia giurgiuveanã si de a crea locuri de muncã sigure si bine plãtite.
Reporter: Credeti cã dupã finalizarea acestui proiect ambitios, dupã ce parcul industrial va fi realizat, se vor întoarce tinerii nostri în oras?
Marian Mãroiu: Sunt convins. Este o lege a firii, ca fiecare om sã îsi doreascã sã fie aproape de casã, sã fie împreunã cu familia, sã îsi creascã copiii acolo unde îi este bine, acolo unde are pãrinti, frati, prieteni...
Asadar, avem proiecte ambitioase, avem voinþa si stiinta de a le face, rãmâne doar sã ne alegem primarul...

Un comentariu:

www.giurgiuro.blogspot.com spunea...

Pai zona industriala ? Cu tot respectul dar... daca va doriti un oras muncitoresc inseamna ca ati uitat ce s-a intampla t in '89, oamenii care munceau si santiere acum au varstele candidatilor la primarie!
Tinerii nu pleaca din Giurgiu sa fie sudori, pleaca sa fac facultate, sa aiba cariera, nu sa isi distruga sanatatea si pe cea a copiilor dand roade unei industrii poluante nedorite! Pe tineri i-ai intrebat? Eu am 22 de ani si sunt arhitect, in orasul asta nu a mai calcat un urbanist sau un arhitect adevarat de mult prea mult timp, daramite un advarat planificator al economiei , cu planuri de dezvotare DURABILA,nu de moment sa zambim si gata!
ALO! sunt tampiti gramezi in Giurgiu , dar nu sunt toti, si aia or sa ii manance pe toti candidatii la primarie si mai ales pe viitorul primar! Gata cu joaca, AVETI SEFI, SI ACEIA SUNTEM NOI GIURGIUVENII, CU LEGILE UE IN MANA!